All Stars

Herstellen. Her-stel. Her- stellende. Herstel.

Ik vraag me af of er wel duidelijkheid is over de term ‘herstel’. Velen kunnen zich er iets bij voorstellen, maar naar aanleiding van een discussie op Facebook, begin ik te twijfelen aan de duidelijkheid ervan. Bovendien gaat het woord me tegenstaan. Herstel klinkt alsof er iets aan mij ongezond is. Waar de één herstel beschouwt als doel, ziet de ander het als proces. Hoe kunnen we binnen de hulpverlening nu samen aan iets werken als er niet eens eenduidigheid is over het begrip herstel?

Voor mij is het een doorgaande ontwikkeling, een manier van leven, een soort ontdekkings-trip. Welke balans past bij mij op dit moment. Wat kan ik doen om te kunnen balanceren. De ene dag gaat dat beter als ik mijn All Stars draag, terwijl diezelfde schoenen op een ander moment kunnen knellen. ’s Ochtends concentreer ik me beter in stilte terwijl ik ’s avonds op het randje balanceer met keiharde muziek op de achtergrond. Maar herstel? Het zegt me steeds dat ik er nog niet ben en nog beter mijn best moet doen om.

Waarom niet Krachtondersteundende zorg, het schrijven van een Krachtverhaal, werken vanuit Kracht, Krachtproces? Dat woord veronderstelt dat een ieder van ons sterke kanten en eigenschappen heeft. Ieder van ons heeft kwaliteiten. Ieder van ons mag weer in zijn of haar eigen Kracht komen te staan.

En misschien is het mijn eigen irritatie, omdat ik me als student laat doodgooien met dit vreselijke woord. Het kan ook nog zo zijn dat ik op dit moment gewoon even moet herstellen van mijn tentamenweek, om het over een tijdje weer een kans te geven.

 

3 gedachten over “All Stars”

 1. Ook ik word een beetje moe van het woord Herstel. Je wordt er ook als niet student/ervaringsdeskundige mee doodgegooid.
  Dus maar eens opgezocht in de Dikke van Dalen wat het ‘echt’ betekent.
  Herstel:
  1
  genezing
  2
  terugkeer tot een vroegere (goede) toestand: economisch herstel

  Herstellen
  1
  in de vorige toestand brengen
  2
  weer in goede, bruikbare staat brengen
  3
  beter worden

  Dus een proces doormaken, ontwikkelen en dan niet terug naar de oude situatie is juist niet de officiële betekenis van het woord Herstel!

  Misschien een extra betekenis in de Dikke van Dalen zien te krijgen!! Herstel is voor mijn gevoel juist in een nieuwe toestand komen met een nieuwe balans.
  En ja, daar is heeeeeel veel kracht voor nodig!

 2. Fijn dat dit onderwerp wordt opgepakt! En goed dat deze discussie nu breed gevoerd wordt.
  Net als Ervaringsdeskundigheid blijft “herstel” ook in beweging. En dat is een Kracht!
  Ik ben voor! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.