Herstelproces

Effectieve chaotische slapeloosheid

Soms heb ik dat, een effectieve chaotische slapeloosheid. Hoe dit komt? Ik weet het niet. Ik kan dan gewoon niet slapen, wat ik ook probeer.

Deze nacht is het weer eens zover. Mijn hoofd loopt over, zit vol, blijft maar doormalen. Maar ik wil gewoon slapen! Na veel woelen, wat drinken, weer woelen, wc bezoek, weer woelen, ben ik er maar uitgegaan om 4 uur.

Ik zet bewust de laptop niet aan, want ik weet dat er dan helemaal geen stop meer op zit. Brainstormen op papier, meestal de beste oplossing. Waarover? Een nieuw project natuurlijk, want die blijft maar door hameren in mijn brein. Al mijn gedachten hierover opschrijven als steekwoorden. Op zo’n moment ben ik helder en scherp, bevind ik mij in een soort super geconcentreerdheid. Er komt dan ook een zo goed als compleet project op papier te staan. Alleen nog even uitwerken.
Wel effectief en productief gebruikte tijd dus.

Ondertussen wordt het chaotische gewoel in mijn hoofd minder. Ik kom tot de ontdekking dat ik mij onder het schrijven volgiet met koffie en nicotine. Niet slim als je wilt slapen bedenk ik mij na het zoveelste kopje koffie.

Het is ondertussen 5 uur geworden. De twijfel begint toe te slaan. Zou het misschien beter zijn om me maar gewoon te gaan douchen en aankleden, uit bed te blijven? Of ga ik het toch maar weer proberen. Ik kan natuurlijk ook gewoon in de loop van de dag even gaan slapen, ik heb geen afspraken. Dit is natuurlijk niet goed voor mijn dagelijkse structuur. Maar ik ben om een of andere reden zondags toch altijd op 7 uur wakker. Dus waarom zou ik nog naar bed gaan, of zou ik nu wel kunnen slapen? Maar ach, mijn structuur is toch al weg.

De concentratie (het effectieve gevoel) begint te verminderen. De chaos in mijn hoofd is ook al minder geworden. Zou ik dan toch nog kunnen slapen?

Ik ga het maar gewoon proberen.

Koos

Toevoeging: het is uiteindelijk gelukt. Van 6 tot 9.30 wat kunnen slapen.