Falen in je gelukkig voelen
Falen in je gelukkig voelen. Dat is iets wat erg gemakkelijk tot stand komt. Het falen in je gelukkig voelen heeft te maken met je persoonlijke invulling van de betekenis van gelukkig zijn. Want wanneer ben je gelukkig? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Vragen die voor iedereen anders te beantwoorden zijn. De een voelt zich gelukkig als het financieel goed gaat, de ander voelt zich juist ongelukkig door het “rijk” zijn. En dan nog de vraag of het je niet ongelukkig voelen meteen wil zeggen dat je gelukkig bent.
Je gelukkig voelen valt onder de positieve gevoelens die je kunt hebben. Nou heb ik daar persoonlijk wat moeite mee. Ik voel veel, emoties steken regelmatig de kop op en ik pik best wel veel op in mijn omgeving. Een gedeelte van deze gevoelens kan ik koppelen aan een emotie, vooral die gericht zijn op “negatieve” emoties. De gevoelens van pijn, verdriet, schuld, eenzaamheid kan ik herkennen, maar gevoelens gericht op positieve emoties zijn voor mij nog wel een issue. Het gevoel van gelukkig zijn hoort in dat rijtje thuis en dus best wel ingewikkeld voor mij.
Als je gaat zoeken naar een definitie van je gelukkig voelen kom je eigenlijk alleen maar tips en trucs tegen die je vertellen hoe je dat kunt worden. Maar niet hoe dat voelt. Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is gelukkig zijn een combinatie van genieten en streven.
Genieten is het hebben van prettige en positieve emoties. Bijvoorbeeld door een dagje naar de Sauna te gaan, door te spelen met je kinderen of een lekker wijntje te drinken. Als je van jezelf weet wat je prettig vindt en daar ook regelmatig van kunt genieten, zul je je een stuk gelukkiger voelen.
Streven is het bezig zijn met iets dat jij zinvol vindt. Als het leven alleen maar uit pleziertjes bestaat, gaat het snel vervelen. Zelfs de heerlijkste wijn gaat snel vervelen als je er elke dag een fles van drinkt. Het is daarom belangrijk om het evenwicht te vinden tussen streven en genieten. Op die manier kun je terugkijken op je leven met het gevoel dat het er toe gedaan heeft.
Bron: www.ivpp.nl/gelukkig-zijn
Heel mooi dat dit zo omschreven kan worden, wat gelukkig zijn is, maar hoe voelt het om gelukkig te zijn. Er is geen artikel te vinden dat duidelijk weergeeft welke gevoelens je hebt op het moment dat je gelukkig bent. Dus voor iemand die dit niet kan herkennen zijn er geen duidelijke handvatten te vinden.
In de diverse teksten komt wel naar voren dat het te maken heeft met de situatie waarin je je bevindt en gebonden is aan de diverse levensgebieden. Je kunt dus gelukkig zijn op een bepaald gebied, bijvoorbeeld in je relatie, terwijl je op een ander gebied (bijvoorbeeld werk) totaal ongelukkig bent. Maar wil dit dan zeggen dat je gelukkig bent? En hoe voelt dat dan?
Als ik ga nadenken over het (on)gelukkig voelen dan roept het meer vragen op dan antwoorden. Dus ik laat het gelukkig voelen voorlopig maar even in de kast liggen. Ik kom het vanzelf wel weer een keer tegen denk ik, dan zal ik dan wel weer eens verder kijken. Voorlopig houd ik het er wel gewoon op dat het wel goed gaat.
Koos