Herstelproces

De Herstelweekenden

De Stichting Herstelproces is betrokken bij een aantal activiteiten op het gebied van herstel. De weekenden zijn echter de basis activiteit. De Stichting Herstelproces is ontstaan omdat wij meer wilden bieden dan alleen online informatie en dat kreeg vorm in de Herstelweekenden.

Het herstelweekend is bedoeld voor mensen die aan het begin van hun herstelproces staan of vastgelopen zijn in hun proces en op zoek zijn naar ondersteuning en inzicht. Tijdens het weekend worden er een aantal presentaties en workshops aangeboden die gericht zijn op het thema Eigen Kracht, dus gericht op de mens en niet op de aandoening. In het programma is ruimte voor het delen van ervaringen, voor bezinning en het verkrijgen van rust.

De begeleiding tijdens het weekend bestaat juist niet uit psychologen en psychiaters, maar uit ervaringsdeskundigen die werkzaam zijn bij verschillende GGZ-instellingen. Zij begeleiden niet alleen de groep, maar bieden ook de mogelijkheid tot individueel contact als dit nodig mocht zijn of gewenst is.

Omdat wij de weekenden voor iedereen bereikbaar wilden maken was het belangrijk dat de deelnemers niet veel hoefden te betalen. Tot nu toe is dat gelukt, dankzij diverse bijdragen van o.a. het KANSFonds en MINDS hebben we de weekenden voor de deelnemers betaalbaar kunnen houden. Dit jaar hebben we van ZonMw een bijdrage mogen ontvangen om een aantal weekenden te organiseren.

Naast het financieel laagdrempelig maken van het weekend vonden we het ook belangrijk dat de deelnemers het idee hadden er even volledig uit te zijn, een beetje vakantiegevoel. De invulling van de weekenden is best wel intensief, dus een prettige, ontspannen omgeving is erg belangrijk. We hebben een erg fijne locatie gevonden in Sint Nicolaasga. Hotel De Oorsprong ligt in een erg rustige, bosrijke omgeving. En de naam, de Oorsprong, sprak ons ook wel aan. Toen de eigenaars van het hotel ons ook nog eens tegemoet kwamen in de prijs waren we er snel uit. Dit was voor de weekenden de plek.

De deelnemers hebben gedurende het herstelweekend de beschikking over een eenpersoonskamer met eigen badkamer/wc, en uiteraard zitten ontbijt, lunch en het diner bij de prijs in begrepen. Kortom, een prettige manier om het weekend door te brengen.

De reacties van de deelnemers aan het Herstelweekend zijn tot nu toe erg positief. Zonder uitzondering wordt er aangegeven dat zij het weekend als ondersteunend en helpend hebben ervaren. En dat is waar wij het allemaal voordoen.

De herstelweekenden worden mede mogelijk gemaakt door ZonMw.