Herstelproces

Blog

Moe, gesloopt maar nog niet verslagen

Het coronavirus heeft veel teweeggebracht. Veel ellende, veel doden en veel psychisch leed. Ook voor mij heeft in het begin niet veel goeds gebracht. Eerst was de overgang van een drukke agenda naar een lege agenda een moeilijk moment voor mij. Mijn stabiliteit kwam even in gevaar. Het was voor mij moeilijk om mij zo…
Lees meer »

Ondersteuningscijfers

Zomaar wat cijfers die opduiken over de ondersteuning van mensen met een (psychische) kwetsbaarheid; Slechts 26% van de 600 deelnemers van het panel Psychisch Gezien had eind april face-to-face contact met een hulpverlener. Het percentage mensen dat thuis wordt bezocht is gedaald van 38% naar 9%. Een kleine meerderheid (55%) is tevreden over de huidige…
Lees meer »

Resultaten online contact

De Stichting Herstelproces is op 13 april gestart met het mogelijk maken van verschillende contactmogelijkheden voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De vrijwilligers die de verschillende mogelijkheden bemensen zijn allemaal mensen die zelf tot de doelgroep behoren of behoord hebben. Ervaringsdeskundigen op verschillende niveaus. De resultaten tot nu toe zijn erg bedroevend en dan heb…
Lees meer »

Corona en suïcidaliteit

Er zijn steeds meer activiteiten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, hard nodig want het gaat om een groep mensen die door alle maatregelen extra geraakt worden. Wat ik mis is ondersteuning voor mensen die te maken hebben met suïcidale gedachten. Dit is natuurlijk “normaal” want daar is überhaupt weinig ondersteuning voor op een enkel…
Lees meer »

Verhalenweekend

Tijdens het verhalenweekend wordt er uiteraard veel geschreven. Een van de resultaten, niet behorend bij de opdrachten van het weekend, bestaat uit een gedicht.

Wat het leven brengt – Back to reality

Als ik kijk waar ik nu sta kan ik niet anders dan concluderen dat het best goed met mij gaat. Ik had een aantal jaren geleden niet verwacht dat ik nog zou leven, laat staan dat ik had verwacht dat ik zou bereiken wat ik tot nu toe bereikt heb. Maar soms word je weer…
Lees meer »

De eerste verwarde mens…

Ik praat met veel mensen over verward/onbegrepen gedrag, ervaringsdeskundigheid, herstel, suïcide etc. Soms kom je dan dingen aan de weet waar ik nooit bij stil heb gestaan. Zoals bijvoorbeeld de eerste mens met verward/onbegrepen gedrag waar iets over op schrift staat. Ik was in gesprek over herstel en onbegrepen gedrag met iemand die dit vanuit…
Lees meer »

Ja, u hebt gelijk, ik ben teleurgesteld

Dat de meerwaarde van zelfhulp en lotgenootgroepen nog niet voor iedereen duidelijk is werd mij laatst weer erg duidelijk gemaakt bij een aanvraag van een subsidieadvies. De vraag die ik had neergelegd had betrekking op zelfhulp en lotgenotengroepen rond het thema suïcide. Ik kreeg het volgende als antwoord; “Zelfhulp en lotgenotengroepen die een luisterend oor…
Lees meer »

Kwetsbaarheid of uitdaging

Na het gebruik van het woord aandoening, als in een psychische aandoening, kwam het woord kwetsbaarheid in zwang. Het woord aandoening verwijst te veel naar een ziekte, en we willen juist niet vanuit een ziektebeeld denken en handelen. In de wereld van de zorg en van het herstel wordt er daarom nu gesproken over kwetsbaarheid….
Lees meer »

Feestje….

Gisteren hebben wij het bericht gekregen dat de Stichting Herstelproces een van de winnaars is van de Herstelspecial. Wij ontvangen een mooie bijdrage voor het organiseren van onze herstel- en verhalenweekenden. Herstelspecial In de GGZ zijn er steeds meer initiatieven op het gebied van herstel, zelfregie en ervaringsdeskundigheid. Deze initiatieven bieden een kwetsbare groep (ex-)…
Lees meer »

De Herstelweekenden

De Stichting Herstelproces is betrokken bij een aantal activiteiten op het gebied van herstel. De weekenden zijn echter de basis activiteit. De Stichting Herstelproces is ontstaan omdat wij meer wilden bieden dan alleen online informatie en dat kreeg vorm in de Herstelweekenden. Het herstelweekend is bedoeld voor mensen die aan het begin van hun herstelproces…
Lees meer »

Herstelweekend

Mirte & Co waren deelnemers van het herstelweekend. Hieronder een verslag over hoe zij het weekend ervaren hebben: Het concept van het herstelweekend sprak me heel erg aan. Toch leek deelname voor mij geen optie.  De reis van Limburg naar Friesland, een heel weekend doorbrengen met vreemde mensen en niet kunnen slapen in een vreemde…
Lees meer »

Hoe het begon

Toen ik in september 2015 met de opleiding begon (2-jarige hbo-opleiding Ervaringsdeskundige in de Zorg, Hanzehogeschool Groningen) wist ik niet dat hier voor mij nog een aantal kwartjes zouden vallen. Tijdens de opleiding kreeg ik voor het eerst te horen dat het herstelproces uit verschillende fasen bestond. Dit fascineerde mij enorm. Er ging een wereld…
Lees meer »

het leven is nooit makkelijk

“Het leven is niet altijd makkelijk” is een uitdrukking die door veel mensen wordt gebruikt als ze horen dat het niet goed met je gaat. Iemand met een depressie zal dit regelmatig horen uit de mond van zijn of haar hulpverlener of mensen uit de omgeving. En die uitspraak klopt, het leven is inderdaad niet…
Lees meer »

Darmen herstellen depressie?

Het blijkt uit de verschillende onderzoeken dat bacteriën die in ons lichaam thuishoren een grote invloed hebben op onze (geestelijke) gezondheid. Vlaamse wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat mensen die te maken hebben met een depressie een sterk verminderd aantal bacteriën in hun darmen hadden (bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/04/vlaamse-wetenschappers-vinden-langverwachte-link-tussen-darmflor/?fbclid=IwAR1O46VjNGT6kWfW0_q_TG0lXIcGoASNqohmEID9XVqx5GrfEK5V5qzzlK4). Het gaat hier om twee bacteriën; Dialister en…
Lees meer »

Onderzoek lotgenotencontact bij suïcidaliteit

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de mogelijkheden van het inzetten van ervaringsdeskundigen bij suïcidaliteit. Er is een onderzoek gedaan door Annemiek Huisman en Diana van Bergen naar de stand van zaken in 2018. Tijdens het symposium waar zij hun onderzoeksresultaten bekend maakten kwamen zij onder andere tot de conclusie dat de inzet van…
Lees meer »

2018 ontwikkeling en voorbereiding – 2019 gewoon doen!

Het jaar loopt ten einde en dan is het wel een (goede) gewoonte om terug te kijken op het afgelopen jaar. Normaal kijk ik terug op mijn privéleven en op mijn werk, eigenlijk heel nauw aan elkaar verbonden. Nu kijk ik alleen even kort terug want eigenlijk is de toekomst veel belangrijker. Wat geweest is…
Lees meer »

Bedankt Ad Kerkhof voor je afscheidsrede

Ik ken Ad Kerkhof (nog) niet persoonlijk, maar ik ben erg blij met zijn afscheidsrede. Hij breekt in zijn rede een lans voor het toepassen van de crisis- of hulpkaart (waarschijnlijk niet bewust, maar toch). Hij heeft het in zijn rede over het hanteren van een veiligheidsplan bij mensen die na een poging tot suïcide…
Lees meer »

Stabiel !!??

Wat is stabiel zijn eigenlijk? “Stabiliteit. Een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden.” “sta·biel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) standvastig; = onveranderlijk: stabiel weer vast, stevig: een auto met stabiele wegligging” (vandale.nl) Stabiel zijn wil dus zeggen dat je in balans bent, zo langer geen verstoring plaatsvindt. Komt er een verstoring, dan dus ook een…
Lees meer »

Gebrek, schaamte en zoektocht bij suïcidaliteit

Mijn leven is doorspekt met suïcide, op alle mogelijke manieren. Ook wel een beetje logisch want ik zet mij in voor mensen met suïcidale gedachten en gedrag, hun naasten of nabestaanden en hun omgeving. En ik ben natuurlijk zelf ook niet vrij van suïcidale gedachten. Wat mij opvalt is dat ik nog vaak situaties tegenkom…
Lees meer »

Dromen hoeven geen bedrog te zijn; landelijke dekking crisis/hulpkaart

Het schakelteam personen met verward gedrag, onbegrepen gedrag of personen met “gedoe” (het ligt er maar net aan wie je spreekt), is in oktober gestopt. Een van de resultaten die het team heeft opgeleverd is de Hulpkaart. De kaart is bedoeld als hulpmiddel voor mensen die in situaties terechtkomen waarin ze even de weg kwijt…
Lees meer »

Geloof, seks en herstel

De woorden in de titel hebben meer met elkaar te maken dan je zo in eerste instantie zou denken. Dat ze met elkaar te maken hebben (of kunnen hebben) daar kan denk ik iedereen zich wel wat bij voorstellen, maar een van de grote gemene delers in deze woorden is taboe. Taboe, want ondanks het…
Lees meer »

Lotgenotencontact, een oerinstinct?

Soms heb je van die momenten waarin je in een soort van filosofische stemming komt. Ik wel in ieder geval. Gisteravond was zo’n moment. ’s Avonds keek ik naar de sterren, het was een erg heldere sterrenhemel na een mooie zomerse dag. Mijn partner vroeg zich af wat de oermensen dachten als ze naar de…
Lees meer »

Bestaansrecht en geluksmomenten

Ik heb de laatste tijd veel gesprekken gevoerd over bestaansrecht. Het houdt mij erg bezig en dankzij de gesprekken voel ik dat ik mij hierin aan het ontwikkelen ben. Het voelen dat ik eigenlijk geen recht hebt om te bestaan (voortkomend uit een schuldgevoel) begint zich heel langzaam om te buigen, te veranderen. Mijn gevoel…
Lees meer »

Bestaansrecht en voelen dat je leeft

Ik vind kennis van het herstelproces belangrijk voor mensen die in herstel zijn. Wat ik tot de ontdekking ben gekomen is het feit dat het afhankelijk is van je interpretatie van de fasen of het voor iemand ook wat kan betekenen. Als je twijfelt aan je eigen bestaansrecht, in welke fase zit je dan? Om…
Lees meer »

Doorleven na overlijden…

Het is niet gegaan zoals ik verwacht had, maar ik ben wel blij dat het zo gegaan is. Door mijn vrij constante suïcidale gedachten had ik niet verwacht dat mijn vader als eerste over zou gaan. Maar gelukkig is dit wel het geval geweest. En dat is goed geweest, ik ben blij dat ik aan…
Lees meer »

De bedoeling was goed

In de afgelopen week heb ik een gesprek gehad met iemand die aan het vastlopen was. Depressief en suïcidale gedachten waren hem niet vreemd. Ik was gevraagd door een van zijn familieleden om eens met hem te praten, hij stond er wel voor open dus heb ik een afspraak met hem gemaakt. Een van de…
Lees meer »

Leven op Hoop

De laatste week van het jaar is aangebroken en dan kan ik er niet aan ontkomen om het afgelopen jaar te overdenken. Raar genoeg begint het overdenken dan bij maandag (1e kerstdag). Normaal gesproken kan ik mijn dag wel goed doorleven, maar gisteren lukte dat op een of andere manier niet zo goed. Mijn gedachten…
Lees meer »

Presentaties Symposium Peer support in suïcide preventie

Op veler verzoek kun je hier de presentaties vinden die gebruikt zijn bij het mini symposium op 9 november over ervaringsdeskundige inzet bij suicidaliteit. Het artikel ‘Een Peer is geen Ervaringsdeskundige‘ is gebaseerd op deze presentaties. Inleidende presentatie van Diana van Bergen Presentatie van Paul Pfeiffer Presentatie Annemiek Huisman    

Een Peer is geen Ervaringsdeskundige

Op donderdag 9 november ben ik bij het mini symposium over peersupport bij suïcidaliteit geweest. Tijdens dit symposium werden er twee onderzoeken op dat gebied toegelicht, een Amerikaans onderzoek door Paul Pfeiffer (professor in the Department of Psychiatry at the University of Michigan) en een Nederlands onderzoek door Annemiek Huisman (Post-doc onderzoeker bij de RUG…
Lees meer »

Mijn leven is een hel op weg naar het paradijs.

In eerste instantie wilde ik als titel iets anders gebruiken; Mijn leven was, is en blijft een hel. Maar dat heeft zo’n negatieve smaak en ik wil er wel iets positiefs van maken. Terwijl positiviteit eigenlijk de veroorzaker is van mijn huidige stemming. Erg dubbel dus, maar wel de waarheid. De positieve ontwikkelingen die ik…
Lees meer »

Grote ogen en open mond, brede glimlach en tranen

Ik heb de nodige eigen ervaringen opgedaan op het gebied van zelfdoding, zogenaamde TS, en het hebben van suïcidale gedachten. Ik ben daar erg open over en het is voor mij een soort van missie geworden om het onderwerp bespreekbaar te maken. Ik voer dan ook regelmatig gesprekken met mensen die te maken hebben (gehad)…
Lees meer »

Falen in je gelukkig voelen

Falen in je gelukkig voelen. Dat is iets wat erg gemakkelijk tot stand komt. Het falen in je gelukkig voelen heeft te maken met je persoonlijke invulling van de betekenis van gelukkig zijn. Want wanneer ben je gelukkig? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Vragen die voor iedereen anders te beantwoorden zijn. De een…
Lees meer »

Suïcide blijft taboe

Ondanks alle inspanningen die er geleverd worden blijft het praten over suïcide een taboe. Het is natuurlijk ook niet makkelijk om iets wat al jaren weggestopt wordt in een klap bespreekbaar te maken. Dat begrijp ik, maar wat ik niet begrijp zijn de belemmeringen die opgeworpen worden waardoor initiatieven moeilijk van de grond komen en…
Lees meer »

Eenzaam maar niet alleen

Ook al zijn er mensen om mij heen toch voel ik mij vaak alleen Het is een gevoel dat maar moeilijk verdwijnt en mijn positieve gedachten soms ondermijnt Ondanks de drukte in mijn hoofd voel ik mij daardoor soms verdoofd Dan dringt er weinig tot mij door en gaan mijn eigen gedachten voor Zij gaan…
Lees meer »

Jezelf zijn

Een van de belangrijkste dingen in het leven, volgens mij, is dat je jezelf kunt zijn, altijd en overal. Ik ben dat volgens mij, voor zover dat mogelijk is dan. Want in hoeverre ken ik mijzelf. Ik weet dat er nog een aantal gebieden zijn waarin ik mijzelf niet of niet goed genoeg ken (of…
Lees meer »

Als er hoop is, is er toekomst

Remke van Staveren zette een link op LinkedIn over een artikel dat verschenen is in het Tijdschrift voor Psychologie. Het artikel, dat geschreven is door Martijn Kole (ervaringsdeskundige) en Tom Kuipers (psychiater), heeft als onderwerp ‘Passiviteit bij psychose’. In dit artikel doet Martijn een aantal uitspraken die betrekking hebben op zijn eigen ervaringen als cliënt…
Lees meer »

Straf en boetedoening

Zo, weer wat om over na te denken. Net een gesprek gehad die mij weer erg aan het nadenken zet. Als mijn gesprekspartner gelijk heeft dan gaan er wel weer wat kwartjes vallen. Het maakt in ieder geval een aantal dingen duidelijk voor mij. Ik weet dat ik moeite heb met het omgaan met complimenten,…
Lees meer »

Aan vakantie toe

Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar ik ben aan vakantie toe. Vorig jaar heb ik vier weken vakantie gehad, ik wilde minder maar werd min of meer gedwongen (sterk geadviseerd) om er vier te nemen. Ik heb er erg tegenop gezien, vier weken niks doen, hoe ga ik dat overleven….
Lees meer »

Je zult maar binnen moeten slapen…

Ik stond vrijdagavond voor de deur van een HIC, om een bezoekje te brengen aan een cliënt, te wachten totdat de deur openging. Er stonden meerdere mensen te wachten en met een van hen raakte ik in gesprek. Via het algemene weerbabbeltje vertelde deze man meer dan ik verwachte. Hij vertelde dat hij hier ook…
Lees meer »

Oproep: wie wil de DVDED 2018 organiseren?

De Dag van de Ervaringsdeskundige 2017 in Groningen was een succesvolle dag. De dag straalde van positiviteit. En dat is waar het om ging. Het succes van deze dag lag voor het grootste deel in handen van de deelnemers, waarvan jij er een was. Wij willen als organisatie je dan ook bedanken voor je aanwezigheid,…
Lees meer »

Als ik Wilma Boevink goed begrijp…

Gisteren hoorde ik Wilma Boevink in haar promotie, die uiteraard goed is gegaan (dus gefeliciteerd Wilma), drie dingen zeggen die mij zijn bijgebleven: Herstel is het op eigen kracht in beweging komen; De naasten (inclusief de hulpverleners) moeten naast of achter de cliënt lopen, dus niet de leiding hebben; Als cliënt moet je de moed…
Lees meer »

Family Business Shit

Familie. Familie is belangrijk. Zegt men. Als ervaringswerker merk ik dat familie vaak vergeten wordt. Terwijl daar veel ervaring ligt. Ervaring, emotie, gekwetstheid, hoop en vooral angst. Voor herstel is het van belang de familie en het netwerk te betrekken, dat weet ik. Maar ik loop ook tegen mijn eigen weerstand aan. Wat als je…
Lees meer »

STEUNGUYS

Steun. Vorig jaar besefte ik me dat ik moeite heb met steun vanuit mijn omgeving. Het is voor mij een moeilijk onderwerp  om over na te denken en zeker om over te praten. Ergens is dat veranderd. Vernieuwd is een beter woord. Een jaar later voel ik belangrijke Anderen om me heen. Zoals afgelopen vrijdag…
Lees meer »

ZondagKaterdag

Zondag. Dat de Dag fantastisch was, is een feit. Dat weten we inmiddels allemaal. Ik heb mensen voor het eerst ontmoet. Ik heb mensen weer ontmoet. Ik heb nabijheid en me gezien gevoeld. Ben ik trots? Ja. Op ons allemaal evenveel. Pas vandaag valt alles een beetje op z’n plek. Mijn LinkedIn laat percentages zien…
Lees meer »

Brief

Zoals je weet zijn er altijd mensen die mij aan het denken kunnen zetten. Je gaf op een bepaald moment in de app aan dat ik niet over mijn gevoel praat, dus daar ben ik maar eens over na gaan denken. Later kwam daar de opmerking bij dat je zag dat ik veel met mijzelf…
Lees meer »

Grensgeval

Ik besluit nu te stoppen met zoeken en lezen. Het een na het andere stigma over moeders met borderline verschijnt op mijn scherm en het is letterlijk misselijkmakend. Bovendien ontzettend verdrietig om te lezen dat ik het als moeder eigenlijk niet goed kan doen, gezien de desastreuze gevolgen voor mijn kind.

Moeten….

Schudde deze net zo even uit mijn mouw (studie-uitstel-gedrag ): Ik ben zo zat van adviezen en van goedbedoelde raad Van die o zo goed bedoelde woorden Zonder twijfel, uit een goed hart Maar waar ik vervolgens dan Uit goed fatsoen, Toch weer iets mee zou moeten doen En moeten, tja.. Daar had ik nou net genoeg…
Lees meer »

VERPLICHT

Is kwetsbaar zijn oké? Mijn benen werken niet zo mee. Mijn lijf weigert het regelen van mijn temperatuur. Ik tril van top tot teen. Honger ken ik even niet meer, het wil er niet in. De koffie daarentegen, samen met de drank in de avond des te meer. Sigaretten schreeuwen om gerookt te worden. Kan…
Lees meer »

Pillen Please!

Ik ben de periodes meer dan zat. De Up is zoveel korter dan de Down, het is soms zo zonder uitzicht. Ik zou op de keukenvloer willen gaan liggen, simpelweg omdat die het dichtste bij is. Liggen en niet meer bewegen. Tot het over is. Ik heb wel een enorme hekel aan kou, dus waarschijnlijk…
Lees meer »

Speechless

Dat het mogelijk was wist ik eigenlijk niet. Ik heb me beschermd gevoeld voor het eerst. Voor het eerst dat er iemand voor me opkwam, want Hanneke kan dat immers prima zelf. Dat ik dat even niet hoefde, voelde… alsof ik een paar seconden ademruimte kreeg. Het voelde als een diepe ontroering. Ik voelde ook…
Lees meer »

Zzzz, slaap zacht

Na 17,5 jaar is het zover. Poes gaat aanstaande vrijdag dood. Ik probeer haar al dagen te vertellen dat ze lekker in slaap mag vallen. Gewoon, voor de kachel in de warmte. Languit en op haar zij mag wegzweven. Dat ze er meer dan genoeg voor me geweest is. Maar zo eigenwijs als Poes is,…
Lees meer »

Schudden voor Gebruik

Een stigma, een vooroordeel, stempel & Taboe. Dat ene woord, die blik, niet meer mee mogen doen en hoe kan ik ervoor strijden, tegen wie ben ik aan het vechten, Ik zou willen schudden, zelfs op mijn kop voor gelijke Rechten. Een stigma, Mijn zelf, ík ben mijn Taboe. Geef me een naam, zelf Waardering…
Lees meer »

Dag van de Ervaringsdeskundige

Samenwerking staat centraal op de Dag van de Ervaringsdeskundige. Het gaat om samenwerking, participatie, maar zeker ook over motivatie en inspiratie. We zijn vaak bezig om ideeën uit te werken en projecten op te starten, want we willen zo graag wat betekenen voor onze medemens. Vanuit onze passie zijn we jammer genoeg ook vaak met…
Lees meer »

UIT M’N COCON.

Voor het eerst open ik mijn laptop weer. De vakantie is voorbij. Ik heb het zo lang mogelijk gerekt en mijn ogen gesloten voor het nieuwe school- en stagejaar, maar nu is het echt weer zover. Wat is mijn wachtwoord ook alweer? Een stukje typen…kan ik dat nog wel? Vanmorgen is de Vlinder geboren, na…
Lees meer »

OH MY FUCKING GOD

Zondagochtend. De zon schijnt, vogels fluiten en het vuurtje van gisteren smeult nog na. Een bakje koffie, sigaretje. Kortom een heerlijk begin van de dag. Rust. Ik check even snel het nieuws terwijl de Senseo er een kopje uit perst. Twee minuten later ben ik de kluts kwijt. Trillend app ik Koos. Het nieuwbericht van…
Lees meer »

Apen, Beren en Pimpels

Ik zie beesten op de weg. Al langere tijd. Ze zijn soms klein, maar soms vanuit het niets  behoorlijk Groot. Ze versperren mijn weg, die voor de buitenwereld op zich best rustig en in een rechte lijn verloopt. Het doet me denken aan het filmpje over de Black Dog, wellicht bekend bij velen. Een alles…
Lees meer »

BECRISISEERD

En met de angst voor de witte bladzijde komt dan misschien toch de wil om te schrijven. Wat is een crisis. Wat was mijn crisis en wat is mijn crisis nu. Wie haat dat woord niet? Crisis is een Boos woord. Het klinkt onomkeerbaar. Het is onomkeerbaar. Want zodra de crisis aanklopt, kan je hem…
Lees meer »

Ieder zijn eigen crisis

Het doorlopen van het Herstelproces doet iedereen op dezelfde manier. Iedereen krijgt te maken met dezelfde fasen. Hoe iedereen het doorlopen van het proces ervaart is voor iedereen uniek. Op zich is dat erg logisch, iedereen heeft zo zijn eigen manier van interpreteren van situaties, uitspraken, teksten en gevoel. Dat geldt dan ook niet alleen…
Lees meer »

Het eerste Herstelweekend 29 april – 1 mei

Afgelopen weekend hadden we ons eerste Herstelweekend. Er waren een aantal aanmeldingen die op het laatst besloten om toch niet te komen (wegens omstandigheden) dus was het een kleinere groep dan verwacht. Maar wat ben ik daar achteraf blij mee. Dit gaf de groep meer intimiteit, er was meer tijd en aandacht mogelijk voor de…
Lees meer »

Lotgenot

Hoewel het wel zo lijkt is dit geen typefout. Tenminste, niet meer na de Dag van de Ervaringskundige in Venlo (vrijdag 22-04-2016). Aan het eind van deze geweldige dag, met dank aan alle mensen die betrokken waren bij de organisatie, deden Statler en Waldorf (Rokus Loopik en Toon Walravens) nog een duit in het zakje….
Lees meer »

Dank je Drank!

Hoe om te gaan met tegenvallers. Ik pak een glas. Ik loop naar de bijkeuken. Open de deur van de voorraadkast. Ik zie hoe ik het glas naar boven breng en onder de tap van de doos hou. Een vol glas met rode wijn. Het is 16.30u. Zo ga ik om met een Tegenvaller. Even…
Lees meer »

Effectieve chaotische slapeloosheid

Soms heb ik dat, een effectieve chaotische slapeloosheid. Hoe dit komt? Ik weet het niet. Ik kan dan gewoon niet slapen, wat ik ook probeer. Deze nacht is het weer eens zover. Mijn hoofd loopt over, zit vol, blijft maar doormalen. Maar ik wil gewoon slapen! Na veel woelen, wat drinken, weer woelen, wc bezoek,…
Lees meer »

All Stars

Herstellen. Her-stel. Her- stellende. Herstel. Ik vraag me af of er wel duidelijkheid is over de term ‘herstel’. Velen kunnen zich er iets bij voorstellen, maar naar aanleiding van een discussie op Facebook, begin ik te twijfelen aan de duidelijkheid ervan. Bovendien gaat het woord me tegenstaan. Herstel klinkt alsof er iets aan mij ongezond…
Lees meer »

Bedankt Facebook…

Ken je die testen die je kunt doen via Facebook? Ze hebben een groot gehalte aan onzin en flauwekul. Toch? Zo af en toe maak ik er een, meestal naar aanleiding van een deelactie van iemand die ik ken. Gewoon, ter lering en vermaak.

RAMPWRAP

Wrap met kip, wrap met sla, WRAP op school. De laatste weken zit mijn hoofd te vol. Met oude dingen, nieuwe dingen en bovenal confronterende dingen. En omdat ik een hoofdpijn-watje ben,  niks gewend wat dat betreft, piep ik klagerig in mezelf hoe zielig ik wel niet ben.

Twijfel..

Ik merk dat de twijfel toeslaat. Ben ik wel goed bezig? Is dit voor mij wel weggelegd? Ben ik wel geschikt? Kan ik dit wel aan? Op dit moment weet ik het niet. Ik kan de chaos die ontstaan is in mijn hoofd ook even niet ordenen. Ik weet waardoor dit ontstaan is, dat is…
Lees meer »

Opgejaagd – Time After…

Al sinds ik op de verzendknop drukte afgelopen vrijdag, wilde ik iets toevoegen aan mijn overvolle en drukke verhaal. Het was nog niet compleet. De gejaagdheid, de hectiek, de adrenaline. Dat ben ik met de hoogtepunten van de borderline. Ik zie mezelf nooit als borderliner. Nou, dat is niet helemaal waar, maar ik vermijd het…
Lees meer »

Hysterische baby en peuter zonder incasseringsvermogen

.Wie had dat vier jaar geleden gedacht, toen ik de één na de andere negatieve zwangerschapstest in mijn handen had, ik nu moeder zou zijn van hongerige hysterische baby en een peuter zonder incasseringsvermogen.

Geen diagnose nodig!

Gisteren kreeg ik een mail met daarin een momentopname uit het leven, de gedachten, van iemand die geen diagnose heeft (voor zover ik weet). Mijn eerste gedachte was “wat moet ik hiermee, wat heeft dit te maken met herstel”. Toen ik het stukje nog een keer had gelezen ben ik eens gaan nadenken. Waarom zou…
Lees meer »

Opgejaagd!

We hebben een nieuwe Huisgenoot. Een jongen van 18 woont aankomende maand bij ons op het platteland. Om daar niet teveel over uit te wijden, hij redt het even niet alleen en heeft simpel gezegd onze hulp dringend nodig. Ook heel gezellig bovendien. Ik ken hem inmiddels tien jaar en zoals hij zelf weleens vol…
Lees meer »

Herstellen van irritatie

Even fietsen, het is mooi weer en ik moet even tot rust komen. Rust in mijn hoofd. Mijn irritatielevel is behoorlijk hoog.Ik wilde de film “Samen werken aan Herstel” van Lister kijken via Youtube. Maar wat ik ook probeerde, op welk apparaat dan ook, hij haperde, liep vast. Balen…

Dancing Queen

De kracht van Guilty Pleasures. Wat zijn guilty pleasures? Dat is voor iedereen verschillend, maar de vertaling die ik gevonden heb, legt het uitstekend uit: Beschamend Pleziertje. Denk Rick Ashley, Milli Vanilli, Pat Benatar en ga zo maar door. Ik heb ze allemaal gehoord afgelopen woensdag. En dan te bedenken dat ik geen kant op…
Lees meer »

Zwarte bladzijde

Toen ik tot de ontdekking kwam wat de achterliggende oorzaak was van mijn depressie heb ik een gedicht geschreven. Hoewel ik mijn verhaal al een tijdje geleden verteld  heb, ben ik nu zover dat ik dit gedicht er aan toe kan voegen.

Bloot

Ik wil helemaal niet schrijven. Er zijn dagen, weken of hele perioden dat ik niet wil schrijven. Niet de confrontatie aan wil gaan met de woorden die uit mijn vingers tevoorschijn komen. Want die woorden zijn meestal de waarheid, juist op de momenten dat ik niet wil schrijven.

Bekentenis

Ik heb nergens een grotere hekel aan dan aan de vraag ‘Wat heb je nodig?’ Tegelijkertijd vind ik geen enkele vraag belangrijker dan deze trouwens. Want ik weet dat het enige dat mij helpt en heeft geholpen te maken heeft met het bedenken van een eigen oplossing. Of beter gezegd, dat ik degene ben die…
Lees meer »

Bye Bye Shanna

Bestuurslid!  Ik ben een Bestuurslid. Wie, behalve ikzelf, gelooft dat nog meer niet! Een onbestuurbaar bestuurslid. Een stuurloos bestuurslid! Ik. Bestuurslid. Grappig. Mooi. Fijn. En doodeng. .. Nu ik dit zo schrijf vind ik het ook tijd om mijn echte naam te gebruiken. Shanna als secretaris klinkt natuurlijk voor geen meter. Ik weet niet wat…
Lees meer »

Opsluiten a.u.b.

Soms kom ik dagen nergens.  Hoewel ik weet dat alles beter is dan me opsluiten in mijn eigen huis en hoofd, onderneem ik geen actie ook maar iets te veranderen. Ik wil er niet uit. Geen confrontatie met de buitenwereld die om me heen raast.  Geen blikken, geen prikkels,  geen verleiding. Geen oordelen, geen verwachtingen,…
Lees meer »

Januari 2016, Vandaag.

Iemand die belangrijk voor me is appt: “Gelukkig schijnt de zon vandaag!” Ik zie de schaduw op dagen als deze. Al is het niet koud en had ik me verheugd op een eerste Lentedag, ik voel me kouder dan gisteren en hopelijk kouder dan morgen. Ik weet dat ik er vandaag niks aan kan veranderen….
Lees meer »

Rustpauze

Er ligt een lange weg achter me, ik ga zitten en word stil ik kom tot rust en denk na, en weer is de Schepper aanwezig ! Een geweldige tekst die mooi wordt uitgebeeld op de bijgaande foto. Ik denk dat het voor veel mensen geldt, voor de een wat meer dan voor de ander,…
Lees meer »

Gewenning is oké

Mijn verhaal Ik kom uit een heel stabiel gezin. Lieve ouders, succesvolle broer, een rustige en gestructureerde omgeving. Ik paste me daarbinnen aan, maar heb nooit echt het gevoel gehad dat ik mezelf was. Ik leerde dat je emoties in de hand moest houden en dat een redelijk gesprek voeren meer van belang was. Dat…
Lees meer »

Aangenaam, Lotgenoot.

Onder deze knop vind je de verhalen en ervaringen die je lotgenoten met jou willen delen. Waarom? Omdat ze hopen dat jij er iets aan hebt, dat het jou een stukje ondersteuning geeft in jou eigen proces. Wil jij ook je verhaal delen?  Dat kan, graag zelfs. Stuur je verhaal naar het mailadres op de…
Lees meer »