Herstelproces

Herstel

‘Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemands houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen. Het is een manier van leven, van het leiden van een bevredigend, hoopvol en zinvol leven met de beperkingen die de psychische klachten met zich meebrengen. Herstellen betreft het ontgroeien van de catastrofale gevolgen van een psychiatrische aandoening en de ontwikkeling van een nieuwe betekenis en een nieuw doel in iemands leven.’ (Anthony, 1994)

Volgens de officiële definitie van herstel is het iets dat persoonlijk is, van jou alleen. Dat houdt ook in dat jij de enige bent die hier sturing aan kan geven. Je kunt alleen maar herstellen op de manier die bij jou past. Herstel is dus niet iets wat een ander voor je kan regelen. Het enige wat iemand anders kan doen is je ondersteunen in je herstelproces. Dat is iets wat niet alleen jij, maar ook je omgeving goed moet onthouden.

Tijdens je herstelproces kun je gebruik maken van een hele lange waslijst met verschillende onderdelen, alles wat je maar op een of andere manier kan ondersteunen staat op die lijst. Dus niet alleen een therapie of beweging, maar ook het wel of niet gebruiken van medicatie kan een vorm van ondersteuning zijn.