Herstelproces

Wat is herstelondersteuning

Sommigen van ons hebben geleerd hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Afhankelijk van de situatie spreek je jezelf bijvoorbeeld moed in, je verwent jezelf eens extra of je trekt je terug op een veilig plekje als het even teveel wordt.
Je houdt een dagboek bij waarin je je hart eens flink kunt luchten. Je hebt geleerd grenzen te stellen aan jezelf, maar ook aan anderen en kunt voor jezelf opkomen. Je hebt rituelen ontwikkelt die je door een moeilijke periode heen helpen of je weet welke activiteiten een tegenwicht vormen
voor stressvolle gebeurtenissen enzovoorts ….
Met andere woorden: je kunt jezelf tot steun zijn.
Uit: “Steun – wat is dat ?”

Wat is herstelondersteuning?

Wat is eigenlijk herstelondersteuning? Er wordt veel over gesproken en naar verwezen, maar wat houd het eigenlijk in? Het woord zegt al veel, ondersteuning in je herstel, maar waar komt die ondersteuning dan vandaan?

Ondersteuning in het herstel kan overal vandaan komen, het is voornamelijk afhankelijk van wat je nodig bent op dit moment. Het kan uit de formele zorg komen (huisarts, psychiater, psycholoog, ggz teams) of uit de informele hoek (mensen in je eigen omgeving, contactgroepen, ervaringsdeskundigen), maar ook door medicatie, therapie, geloof of de natuur. En natuurlijk van jezelf. Zoals je in bovenstaande tekst kunt lezen zijn er veel manieren waarop je jezelf tot steun kunt zijn.

Het moeilijkst is het om te bepalen wat voor jou de juiste manier van ondersteuning is en op welk moment. Het contact met lotgenoten kan je hiermee goed op weg helpen. Bij een lotgenotengroep kun je niet alleen praten over je wat je hebt meegemaakt, maar kun je ook ervaringen delen. Ervaringen die anderen hebben meegemaakt die betrekking hebben op een bepaalde manier van ondersteuning. Op die manier kun je keuzes maken om eens iets te proberen, of juist niet.

Ben je er (nog) niet aan toe om deel te nemen aan een groep of voel je daar niets voor, dan is individueel contact voor jou misschien een goede manier om aan je herstel te werken. Je kunt dan bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige inschakelen. Een ervaringsdeskundige ondersteunt je vanuit zijn/haar kennis van het herstelproces. Hij/zij heeft dit proces al doorlopen, weet hoe het gaat (kan gaan) en kan je dus daarin ondersteunen. Een ervaringsdeskundige heeft niet alleen de beschikking over eigen kennis, maar ook over de ervaringen van anderen. En tijdens de opleiding die de ervaringskundige gevolgd heeft komen ook de professionele inzichten erbij.

Een ervaringsdeskundige is een hulpverlener en een ondersteuner. Een ‘reguliere’ hulpverlener werkt vanuit de zorgvisie en de ervaringsdeskundige vanuit de herstelvisie. Een ervaringsdeskundige is dan ook geen vervanging van de hulpverlening, maar een (waardevolle) toevoeging aan de hulpverleners om je heen.

Alle soorten van ondersteuning die je kunt krijgen in een herstelproces zijn verzameld onder de noemer HOZ, Herstel Ondersteunende Zorg.

Als je meer wilt weten, klik dan op de verschillende links in de tekst. En als je persoonlijk contact wilt over een van de onderwerpen kun je reageren via de contactpagina.