Programma Herstelweekend

Het weekend bestaat uit verschillende onderdelen.

Kennismaking mindfulness/meditatie:

Hier wordt uitgelegd wat mindfulness en meditatie inhoudt en hoe het eventueel bij kan dragen aan innerlijke rust en dus aan herstel.

Presentatie herstel en herstelproces:

Door middel van een presentatie wordt uitgelegd wat het herstelproces inhoudt, waar het uit bestaat. Omdat de term in de zorg veel gebruikt wordt, maar nooit toegelicht, is het onduidelijk wat het proces is. Door uitleg te krijgen over de verschillende fasen ontstaat er inzicht in het eigen herstelproces, dit kan duidelijkheid geven en dus rust en inzicht.

Zichtbaar Herstel:

Zichtbaar Herstel is een methode die onder de cognitieve therapie valt. De deelnemer gaat, met als onderwerp een belangrijk aspect uit zijn/haar eigen herstel, dit zichtbaar of tastbaar maken. Dit kan door te schilderen, te kleien, te fotograferen, te tekenen of te knippen en plakken. Wat de deelnemer het prettigst vindt.

Mijn Verhaal:

Herstel kan pas goed ingezet worden als je inzicht hebt in je eigen verhaal. Bij deze workshop is er een ervaringsdeskundige die zijn of haar eigen verhaal vertelt.

Eigen Kracht:

Er wordt, met behulp van wisselende activiteiten,  een gesprek op gang gebracht met als thema Eigen Kracht. Er wordt gesproken over wat eigen kracht inhoud, wat vinden de deelnemers wat het inhoud en hoe ga je gebruik maken van je eigen kracht om je herstel te bevorderen.

Tijd voor jezelf:

Dit is wat er staat, tijd voor jezelf. Omdat het belangrijk is om tussen het programma door af en toe even tot rust te komen, wordt hier tijd voor ingepland. Er is dan de mogelijkheid om een eindje te wandelen, een spelletje te doen, een individueel gesprek te voeren met de aanwezige ervaringsdeskundige of je gewoon even terug te trekken op je kamer.